BESTMETHODE ACADEMY

ENERGIEK IN BALANS

JOUW ENERGIEBOOSTERS

 

Er zijn delen in de wereld, waar mensen gemiddeld veel ouder worden, dan in de rest van de wereld, wetenschappers noemen dit ook wel de blauwe zones. In Japan is daar ook een gebied,  namelijk Okinawa en staat op nummer 1. Er blijken bepaalde factoren te spelen die deze zones gemeenschappelijk hebben en die weleens de sleutel zouden kunnen zijn voor een lang, gelukkig en gezond leven. Eentje daarvan  is “Ikigai”. Het betekent vertaald ongeveer een doel hebben in je leven. De reden waarom je graag in de ochtend je bed uitstapt. Het is ook het bezig zijn met iets. Wat is jouw passie in je leven?  Volg jij je passie momenteel?

Dit zijn soms lastige vragen waar je niet gelijk een antwoord op hebt. Om dit voor jezelf wat meer helder te krijgen is het aan te raden om eens een tijdje in je journal bij te houden wat je gedachten, gevoelens en emoties zijn van die dag. Wat heeft je die dag veel energie gekost en waar kreeg je energie van? Door te schrijven kom je tot zelfinzicht en dit werkt door in je systeem. Je kunt er letterlijk meer ruimte door gaan ervaren.

Daarnaast is de volgende oefening een simpele maar doeltreffende manier om gelijk al wat meer inzicht te krijgen:

bron https://www.vnig.nl/columns/vind-ikigai-als-ondernemer/

OEFENING PASSIE VINDEN

 

Neem er even rustig de tijd voor en ga op een rustig plekje zitten. Schrijf dan eens op een hele lange lijst met alles wat jij leuk vindt om te doen. Ook al heb je het al heel lang niet meer gedaan. Laat je gedachten zijn gang gaan en schrijf alles op wat in je opkomt. Neem er de tijd voor en laat je gedachten gaan. Denk niet alleen groots, maar ook aan de kleine dingen als een kopje koffie drinken in de zon, dansen, of op blote voeten door het zand aan het strand lopen. Schrijf dan ook eens op wat jij als kind altijd leuk vond om te doen.

 

Ze hebben een oefening gedaan met kinderen en volwassenen. Beide groepen werd gevraagd om eens op te schrijven op memo’s wat ze nog moeten doen wat in hun hoofd rond gaat. Wat bleek? Volwassenen kwamen met allemaal memo’s als: de kamer stofzuigen, de tandarts afspraak maken, boodschappen doen etc etc…De kinderen schreven dingen als; de hond aaien, een mooie tekening maken, taart bakken met mama, spelen met een vriendin. Het geeft maar even op een mooie manier aan wat wij onszelf een enorme druk geven met verplichtingen waar we geen energie van krijgen.
Dus, wat heb jij geschreven op jouw kinderlijst? Wat vind jij daarvan nu nog steeds leuk om te doen wat je als kind ook al leuk vond?

Als je dit hebt gedaan, kijk dan eens naar deze lijst. En kijk eens in hoeverre je de laatste maand iets van deze lijst hebt gedaan.

Neem tijd voor jezelf! Moet de was per se  op woensdag gestreken worden? Of kan het ook eens een dagje wachten en ga je dat uurtje lekker wat voor jezelf doen? De uitnodiging aan jou is om de aankomende tijd te kijken of jij wel dingen doet in de week die je echt leuk vindt, die je energie geven. En als dit niet zo is, jezelf de vrijheid te geven hier stappen in te maken.

Ga eens elke week een uurtje lekker wandelen alleen, of naar de Action of de HEMA van die prul dingetjes kopen waar jouw kleine ik blij van wordt. … Of ga eens lekker een half uur in de tuin zitten met een kop thee. Pak een hobby op. Doe wat meer van wat op jouw lijstje staat. Je zult zien met de tijd, dat dit jou meer energie gaat geven. We kunnen niet alleen geven zonder af en toe tijd voor ons zelf te nemen en te ontvangen.

En kijk eens in jouw dagboek/journal de aankomende tijd, wat jou echt veel energie kost. Zijn er bepaalde dingen die opvallen? Kijk dan eens of daar iets in valt te veranderen de aankomende tijd. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de lasten te delen met iemand anders? Heb je stiekem de afgelopen jaren teveel lasten op je genomen? Is je baan toch wel een echte energievreter? Is het dan wel iets wat jij echt leuk vindt om te doen?

Soms zorgen nieuwe inzichten ervoor dat je nieuwe keuzes kunt gaan maken en stappen in een andere richting. En weet, bewust worden is een eerste stap. Vervolgens kun je stap voor stap werken naar de beste versie van jou zelf. Waar jij je goed en lekker bij voelt.

Kortom geniet wat meer en moet wat minder!

Een krachtige methode om meer tot jezelf te komen, je bewust te worden van je eigen gevoelens en spanningen in je lichaam, is met behulp van een ontspanningsoefening. Een meditatie of visualisatie wordt het ook wel genoemd. Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Bij de extra tools kun je een basis ontspanningsoefening vinden en online zal ik er regelmatig verder op in gaan.