BESTMETHODE ACADEMY

ENERGIEK IN BALANS

U

EXTRA TOOLS

LEREN GRONDEN

Gronden
Een grondingsoefening is een van de belangrijkste oefeningen die ik je wil meegeven en die je zelf kunt doen. Vaak is de ochtend een goed moment om mee te starten. Gronden is het je letterlijk met beide voeten op de grond zetten, zodat je stevig staat en in verbinding bent waardoor je goed solide de dag doorkomt. Ben je niet goed gegrond kun je erg uitgeput raken van alle omgevingsinvloeden om jou heen.

Aangezien stress verminderen zo’n belangrijk onderdeel is om in balans te blijven, komen er aankomend jaar meerdere tools hier nog beschikbaar op dit platform, die je helpen in dit proces. Voor meer innerlijke focus, innerlijke rust, innerlijke balans.

Grondingsoefeningen

Er bestaan vele verschillende soorten grondingsoefeningen, hier heb ik er eentje voor je als voorbeeld. Het is handig om dit de eerste keer met z’n 2-en te doen, waarbij één persoon de oefening doet en de ander hem voorleest:

 • Ga gemakkelijk, ontspannen zitten, zoveel mogelijk rechtop, benen iets uit elkaar, voel beide voeten op de grond en je billen op de stoel. Sluit nu je ogen of als je dit niet prettig vindt, kun je je richten op een punt voor je op de grond. Voel hoe je zit. Voel de achterkant van je lichaam, misschien voel je de leuning van de stoel.

 • Richt je aandacht op het contact van je lichaam met de aarde. Je kunt dit doen door het contact van je lichaam met de stoel te voelen en de vloer onder je voeten te voelen. Voel de druk van het gewicht van je lichaam, voel de zwaartekracht. De aantrekkingskracht van de aarde. Ontspan je lichaam en laat de aarde je dragen.

 • Ga vervolgens met je aandacht naar je stuitje. Stel je voor dat er een koord vanuit je stuitje naar beneden zakt. Het helpt als je je dit koord tot in detail voor de geest haalt. Je kunt je voorstellen hoe het koord door de zitting van de stoel gaat, door de ruimte tussen de stoel en de vloer, door de vloer heen en vervolgens door alle eventuele andere ruimten en vloeren die zich tussen jou en de aarde bevinden. Als je het moeilijk vindt om je deze stappen voor te stellen, ga dan alleen met je aandacht naar het beeld van het koord dat naar beneden, de aarde in zakt.

 • Laat het koord heel diep de aarde in zakken. Je kunt je voorstellen dat het koord tot aan het middelpunt van de aarde reikt. Als je dit niet prettig vindt, laat je het gewoon minder diep gaan, het gaat erom dat je verbinding met de aarde voor jou prettig voelt. Als je koord voldoende diep in de aarde is, stel je dan voor dat je het vastmaakt. Misschien knoop je het ergens aan vast of hangt er een anker aan. Maak het koord maar vast zoals het voor jou goed voelt.

 • Kijk nu eens daar jouw koord, jouw verbinding met de aarde. Is deze dik of dun, van wat voor materiaal is hij gemaakt? Wat voor kleur heeft ie? Maak de verbinding zo, zodat het op dit moment voor jou goed voelt. Maak hem dikker of juist dunner, geef hem een andere kleur. Speel ermee en maak de verbinding zo, zodat het voor jou het prettigst voelt op dit moment.

 • Blijf even met je aandacht bij je aardingsverbinding en kom weer terug in de dagelijkse werkelijkheid als het genoeg voor je is. Rek en strek je uit.

Tuinieren

Naast het doen van grondingsoefeningen kun je ook gronden door lekker te tuinieren. Ga lekker in je tuin werken, wroet met je blote handen in de aarde. Wanneer je geen tuin hebt, zorg dan voor wat lekkere plantenpotten op je balkon of in huis. Ook die kun je af en toe verpotten of een beetje bijsnoeien.

 

Ga de natuur in

Maak een lekkere strandwandeling of ga het bos in. De natuur zorgt voor gronding en geeft je een rustiger gevoel. Je komt meer bij jezelf. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de natuur zulke positieve effecten op je heeft. Lees daarvoor het artikel: ter

Wat een hele goede manier is om je lichaam te laten ontspannen is mediteren en visualisatie oefeningen. Het is dé manier om meer te ontspannen. Het is een soort ontspanningsoefening, die je echt kan helpen om diep te ontspannen. Het is absoluut niet zweverig en zorgt er juist voor dat je met beide benen op de grond staat en goed gegrond bent. Met meditatie kom je meer tot jezelf en kom je in contact met je diepste gevoelens.

Je keert met je aandacht even naar binnen, naar jouw innerlijke zelf en zo word je je bewust van spanningen in je lichaam en je emoties op dat moment. Het geeft een moment van innerlijke rust, waardoor je weer een stukje oplaadt en energie krijgt. Door dit regelmatig te doen, zul je zien, dat je meer ontspannen en rustiger wordt. 

Nu kun je gelijk starten met oefeningen waarbij je een half uur stil moet zitten, mijn ervaring is dat dit voor velen veel te moeilijk is. Ben jij geheel nieuw hierin dan zou ik starten met korte momenten van 5 minuten en dit langzaam uitbouwen als je je daar goed bij voelt. Of, meerdere momenten op de dag even kort naar binnen gaan is ook een hele praktische en fijne manier.

Hoe meer je af en toe een moment in jezelf keert en voelt hoe het in jou is, hoe beter jij jezelf kunt bijsturen en meer ontspannen de dag doorkomt. 

D

 

GEBRUIK AFFIRMATIES

Een affirmatie is een zin die je in gedachten of hardop elke keer zegt jezelf en die je gedachten beïnvloeden en versterken. Vaak doe je dit al automatisch

op een negatieve manier, zoals “Ik ben lelijk” of “dit lukt me nooit”.

Maar wist je dat je gedachten een enorme invloed hebben op jouw gevoel van geluk en

welzijn? Onbewust spreken we enorm veel negatieve gedachten over onszelf uit. Je kunt hiervan loskomen door gebruik te maken van affirmaties. Door bewust elke

dag een positieve affirmatie te herhalen kun je je gedachten 

beïnvloeden en manifesteren wat je tegen jezelf zegt. Je herprogammeert als het ware je hersenen zodat je het op een gegeven moment gaat geloven.

De kracht zit in het elke dag herhalen. Je affirmaties kunnen over

van alles gaan. Je gezondheid, je relaties, je zelfbeeld, je carrière. Stel een zin altijd positief, dus gebruik niet het woordje “geen” of “niet” in de zin.

Enkele voorbeelden:

Ik ben goed genoeg

Ik hou van mezelf

Ik ben vitaal, gezond en fit

Ik ben succesvol

Kies een affirmatie waar jij aan wilt werken en welke jij wilt geloven. Wat zou je het liefste anders willen

zien? Heb je weinig zelfvertrouwen of wil je vitaal en fit zijn of wil je veel

geld verdienen? Dan kun je daarop een affirmatie maken.

Schrijf de affirmatie op en leg het neer waar jij het vaak kunt zien. Op een kaartje of in je agenda. En zeg 

het regelmatig tegen jezelf.

Als je net start met een zin

kan het soms een beetje vreemd aanvoelen. Juist dan is het belangrijk om door te zetten, je hebt dan tijd nodig om te wennen aan de inhoud.

Herhaal de affirmaties zo vaak gedurende de dag als je wilt. Meestal is het handig in een ochtend- of avondroutine in te bouwen.  

Blijf de affirmatie net zo vaak herhalen tot je hem zelf op een bepaalde manier begint te geloven.

Affirmaties zijn krachtige manier om je leven te sturen in de richting die jij wilt. Door jezelf nieuwe geloven aan te praten en je hersenen te beïnvloeden, zul je daadwerkelijk veranderingen in je leven zien.

 

“IK HOU VAN MEZELF”

“IK BEN

VEILIG”

“IK BEN

GEZOND”

WEES ELKE DAG DANKBAAR

Dankbaar zijn maakt gelukkig.

Door elke dag even kort stil te staan waar jij die dag blij van bent geworden

en dankbaar voor bent, voel je je al heel snel een stuk beter.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dankbaarheid je helpt om meer positieve emoties te hebben, fijne ervaringen te koesteren, je gezondheid te verbeteren, beter om te gaan met tegenslag en sterkere relaties op te bouwen.

Ongemerkt hebben we heel veel negatieve gedachten en nemen we heel veel als vanzelfsprekend. Maar als je opschrijft dat je dankbaar bent dat je vandaag met je dochter een appeltaart hebt gebakken, of dat je een heerlijke wandeling op het strand hebt gemaakt of dat je gezond bent, dan zet zich dat vast in jouw systeem.

Het hoeven niet eens zulke grote dingen te zijn, vaak zijn het juist ook de kleine dingen waar je van hebt genoten. Een kopje koffie in de lentezon of een warm bad nemen is ook iets om dankbaar voor te zijn.

Dankbaar zijn is een zeer krachtige methode om jezelf gelukkiger en energieker te maken.

Je kunt het zowel in de ochtend of avond als ritme meepakken in je routine. In de avond kun je terugdenken aan de dag en met een tevreden en rustig gevoel gaan slapen. Start je de dag met dankbaar zijn dan kun je bedenken waar je dankbaar voor zult gaan zijn. Dan start je de dag weer

heel positief. Voor beide is wat te zeggen.

Het werkt het beste als je het elke dag doet, op een vaste tijd, dan wordt het een gewoonte en je zult zien dat je vanzelf wat positiever in de dag staat.

Zelfs al zijn er op dit moment veel 

negatieve gebeurtenissen

in je leven. Alles heeft een keerzijde. Door juist ook dan aan de kleine

positieve dingen te denken, helpt het je door zware tijden heen.

Schrijf het eens op in een journal of dagboek, daardoor zet het zich nog steviger vast in je brein.

Je zult zien, dat als je

het volhoudt, je het jezelf hebt aangeleerd om dankbaar te zijn en heb je jouw eigen dagelijkse geluk. Probeer elke dag minimaal 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent.

Als je dit wat moeilijk vindt, zou je ook eens kunnen bedenken…”Ik

wil vandaag graag…. “

Bijvoorbeeld, je wilt geduldig zijn, of je wilt vandaag een wandeling maken met je hond of je wilt vandaag eindelijk eens

videochatten met je vriendin die je al zo lang niet hebt gesproken.

Wat ook fijn is om er echt een ritueel van te maken voor jezelf. Hoe doe je dat? Kies een fijn plekje uit en maak 

helemaal gezellig met een kussen, een lekkere deken om over je heen te leggen. En pak bijvoorbeeld een schaal en leg daar wat dingen op die jij fijn vindt.

Bijvoorbeeld een kaarsje, of een mooie edelsteen, een paar bloemen… En schrijf daar elke keer op een vast moment op waar jij dankbaar voor bent en blij van bent.

Je zult zien dat het gaat werken!

EEN ONTSPANNINGSOEFENING

   

   

   

   

  TERUG NAAR DASHBOARD

  6

  TERUG NAAR BOVEN